We can choose courage or we can choose comfort, but we can’t have both. Not at the same time.
— Brené Brown

Ontdek de rol van alcohol in je leven.

Maak je je weleens zorgen over de hoeveelheid alcohol die je drinkt, of ben je misschien niet tevreden met de resultaten die het je oplevert? Als dat zo is, ben je niet alleen, veel mensen kennen dit gevoel. Ik begon op jonge leeftijd met drinken, en het ging door gedurende mijn leven. Soms dronk ik te veel, maar meestal was het “normaal.”

Een paar jaar geleden begon ik mijn drinkgedrag in twijfel te trekken. Het werd frequenter, en vaker dan niet voelde het als te veel. In het begin dacht ik niet aan stoppen – ik wilde gewoon minder drinken. Dat werkte een paar weken of maanden, maar uiteindelijk viel ik weer terug in mijn oude drinkgewoonten. Tenslotte deden de meeste mensen die ik kende hetzelfde, dus het was “prima.”

Maar er was iets veranderd. Ik begon boeken te lezen over stoppen met drinken, naar podcasts te luisteren, en zelfs jaloers te worden op mensen die niet dronken. Het idee om helemaal te stoppen, vond ik overweldigend. Nooit meer drinken, ooit? Die gedachte was beangstigend, maar ik wist ook dat ik niet wilde blijven waar ik was. Ik stelde me voor hoe mijn leven er over tien jaar uit zou zien, en ik wist dat er iets moest veranderen.

Ik wil de energie hebben om alles te doen wat ik leuk vind. Ik wil wakker worden met een heldere geest, klaar om de dag aan te pakken.

Als je jezelf hierin herkent, hoop ik je te inspireren om op zijn minst een pauze van alcohol te nemen en te ontdekken welke rol alcohol in je leven speelt. Het kan een ongemakkelijke gedachte zijn, maar het is de moeite waard en je hebt niets te verliezen.

Waarom kan het zo moeilijk zijn om "nee" te zeggen?

Sommige mensen hebben geen moeite met matigen en kunnen af en toe gewoon genieten van een glas alcohol. Anderen, zoals ik, worstelen ermee, en matigen kan soms onmogelijk lijken. Heb jij geprobeerd om je alcoholgebruik te matigen en vond je het moeilijk? Ik heb hetzelfde ervaren. Ik maakte een lijst met regels voor mezelf: ik zou niet drinken op maandag, dinsdag of woensdag. Ik zou alleen drinken als ik uitging. En als ik dronk, zou ik me beperken tot 2 of 3 glazen. Maar al die regels, het nadenken erover en continu beslissingen nemen, vond ik vermoeiend. En als ik één van mijn regels brak, voelde ik me zwak en was ik teleurgesteld in mezelf.

Laat me je dit vertellen: het gaat niet om zwakte. Het is simpelweg hoe onze hersenen werken. Als je regelmatig drinkt, heb je een gewoonte opgebouwd en onze hersenen houden van gewoonten omdat ze makkelijk en comfortabel zijn. Als je probeert een gewoonte te veranderen, zullen je hersenen weerstand bieden, maar het is mogelijk om ze opnieuw te programmeren—je moet alleen het werk doen.

Als je alleen maar "nee" zegt tegen een drankje zonder je manier van denken te veranderen, zal je altijd het gevoel hebben dat je iets mist en kan het leven zonder alcohol saai lijken. Het belangrijkste is om even te pauzeren wanneer je de drang voelt om te drinken. In plaats van naar een glas wijn te grijpen, neem een moment om na te denken over wat er achter dat verlangen zit. Wat heb je echt nodig? Wat zijn je gedachten over het drinken? Het is niet de alcohol zelf die de drang veroorzaakt (tenminste voor de meesten van ons)—het zijn je gedachten die je erover hebt. Deze gedachten creëren je gevoelens, en die gevoelens sturen je acties aan.

Als je dit proces begrijpt, zul je in staat zijn om minder te drinken of te stoppen zonder het gevoel te hebben dat je iets mist.

De wetenschap achter drinken

Wanneer alcohol je lichaam binnenkomt, veroorzaakt het een forse afgifte van dopamine, wat je een krachtige golf van plezier geeft. Je hersenen herkennen dat dit niet normaal is en maken een chemische stof, dynorfine, vrij om de balans te herstellen. Dit kan leiden tot gevoelens van neerslachtigheid, wat je kan aanzetten om nog een drankje te nemen. Echter, met elk drankje, zak je dieper onder je basisniveau. Naarmate je doorgaat, werken de endorfines minder effectief, en voel je je niet meer zo goed als na dat eerste drankje. Elk extra drankje brengt je verder van de oorspronkelijke "high," en uiteindelijk kom je zelfs onder je normale geluksniveau terecht.

Hoewel alcohol in eerste instantie de dopamineniveaus verhoogt, passen de hersenen zich aan deze overbelasting aan bij regelmatig gebruik. Na verloop van tijd produceren ze minder dopamine, verminderen ze het aantal dopaminereceptoren en verhogen ze de hoeveelheid dopaminevervoerders om het overschot te verwijderen. Wanneer je stopt met drinken, is je "natuurlijke" dopamineniveau lager dan zou moeten, wat je somber of zelfs depressief kan maken. Het goede nieuws is dat je hersenen uiteindelijk weer hun balans herstellen, en die negatieve gevoelens zullen verdwijnen.

Onze hersenen hebben het vermogen om fysiek te veranderen en zich aan te passen op basis van hoe we ze gebruiken. Dit heet neuroplasticiteit. Nieuwe paden worden opgebouwd en versterkt door herhaaldelijke blootstelling aan nieuwe informatie of gedrag, terwijl oude paden verzwakken wanneer ze niet worden gebruikt. Zie het als een voetpad in het bos: de eerste keer dat je een nieuw pad neemt, is het overwoekerd en moeilijk begaanbaar. Maar bij herhaald gebruik wordt het pad duidelijker en makkelijker te bewandelen. Als je stopt met het gebruik van dat pad, zal het weer overwoekerd raken.

De dopamine-afgifte door drinken geeft ons een goed gevoel, en elke keer dat we drinken, versterken we de verbinding tussen alcohol en geluk. Dit pad wordt sterker, waardoor de hersenen drinken gaan associëren met plezier. Je hersenen houden van comfort, dus ze willen de makkelijke weg nemen. Maar het goede nieuws is dat je dat kunt veranderen. Door nieuwe gewoontes te creëren, kun je nieuwe neurale paden aanleggen. Het oude pad zal vervagen, en je hersenen zullen alcohol niet langer associëren met geluk.

Een pauze nemen

De meest voorkomende periode voor een pauze van alcohol is 30 dagen. Het is een haalbaar doel, en in die tijd begin je de voordelen te merken. Maar als je alleen maar op je tanden bijt en de dagen aftelt, versterk je misschien het idee dat het leven saai en niet leuk is zonder alcohol. Gebruik in plaats daarvan deze tijd om je relatie met alcohol te verkennen.

Begin door jezelf vragen te stellen als: Waarom drink ik? Wat geeft het me? Wat zijn de voordelen? Wat zijn de nadelen? Gebruik deze 30 dagen om je gedachten over drinken uit te dagen en jezelf af te vragen of die gedachten echt kloppen.

Aan het einde van je pauze zul je een duidelijker beeld hebben van je relatie met alcohol. Je kunt dan beslissen of je wilt terugkeren naar drinken, je consumptie wilt matigen, of je alcoholvrije periode wilt verlengen.

Er zijn veel communties, challenges, boeken en podcasts die je kunnen helpen om je gedachten te herstructureren en je relatie met alcohol te veranderen. Zie het als een leuk experiment—omarm alles wat je onderweg leert.

Everything I was looking for in a bottle of wine, I found when I stopped drinking.
— Jacqueline van Lieshout

De voordelen van een 0.0 lifestyle.

Ik besloot om te stoppen met drinken op 7 april 2024. Hoewel ik een heel enkele keer nog een glas wijn drink, beschouw ik mezelf nu als een niet-drinker. De voordelen blijven zich ontvouwen, en ik geloof echt dat stoppen met alcohol de deur heeft geopend naar veel andere positieve veranderingen in mijn leven.

Ik maakte een lijst met redenen waarom ik wilde stoppen: om gezonder, gelukkiger, stabieler en meer ontspannen te zijn; om stommiteiten te vermijden; om beter te slapen; om een beter persoon te worden, met betere relaties en diepere connecties.

Ik ben ontzettend blij te kunnen zeggen dat alles wat ik wenste is uitgekomen! Mis ik het drinken? Ja, soms. Ik mis de roes en het even ontsnappen aan mijn emoties. Ik heb nog steeds plezier als ik uitga en ik hou van dansen en zingen, maar het is niet meer zo wild als vroeger. Is dat jammer? Misschien, maar wat ik ervoor teruggekregen heb, is zoveel beter. Voor nu blijf ik gewoon doorgaan op deze weg en morgen zien we wel weer.

Belangrijk!
Als je worstelt met een alcoholverslaving, weet dan dat professionele hulp beschikbaar is en dat je er niet alleen voor staat. Dit artikel is bedoeld om persoonlijke inzichten over het verminderen of stoppen van alcoholgebruik te delen, maar het is geen vervanging voor medische of therapeutische hulp bij verslaving.

Verslaving is een ernstige aandoening, en professionele ondersteuning kan je helpen om op een veilige en effectieve manier te herstellen. Overweeg om contact op te nemen met een arts, therapeut of verslavingszorginstelling die gespecialiseerd is in het ondersteunen van mensen met alcoholverslaving. Hulplijnen en ondersteunende gemeenschappen staan klaar om je bij elke stap te begeleiden.