
“You don’t have to eat less, you just have to eat right.”
Eet beter, voel je beter.
We hebben allemaal mooie herinneringen aan het genieten van maaltijden met familie of vrienden. Voedsel is niet alleen bedoeld om ons lichaam van brandstof te voorzien, maar ook om een ervaring te zijn—de aanblik van eten, recepten lezen, nadenken over nieuwe gerechten en deze bereiden. Steeds meer bewijs toont aan dat het eten van voedzaam voedsel (zoals groenten, onverzadigde vetten en fruit) zowel je lichamelijke als mentale gezondheid kan verbeteren. Hormonen en neurotransmitters zoals serotonine en dopamine worden vrijgegeven om je te belonen voor het eten van een gezonde maaltijd. Zelfs de micro-organismen in je darmmicrobioom communiceren met je hersenen via neurale, ontstekings- en hormonale signalen, die je laten weten dat je een gezonde keuze hebt gemaakt.
Maar wat is precies gezond eten? Er zijn zoveel verschillende meningen, dat het moeilijk is om te weten wat je moet geloven. Veel opvattingen over gezond eten worden ondersteund door studies en onderzoek, en hoewel ze soms tegenstrijdig lijken, zijn ze het allemaal eens over één punt:
Gezond voedsel is datgene wat de voedingsstoffen levert die je nodig hebt om gezond te blijven, je goed te voelen en veel energie te hebben.
Ik heb veel gelezen over eten en verschillende benaderingen geprobeerd om te ontdekken wat voor mij werkt. Maar alleen omdat iets voor mij werkt, betekent het niet dat het voor iedereen goed is. Daarom moedig ik je aan om je eigen onderzoek te doen om te ontdekken welke gezonde keuzes passen bij jou.
Hier is een kort overzicht van de gezonde eetgewoonten die bij mij passen:
Do’s and Don’ts:
Hydrateer: Ik begin mijn dag met een groot glas water en zorg ervoor dat ik de hele dag goed gehydrateerd blijf.
Vermijd bloedsuiker pieken: Bloedsuikerpieken treden op wanneer je bloedsuikerspiegel snel stijgt en vervolgens scherp daalt. Dit kan op korte termijn vermoeidheid en honger veroorzaken, en op de lange termijn zelfs leiden tot gewichtstoename en type 2 diabetes. Om dit te voorkomen, beperk ik mijn suikerinname en probeer ik niet ‘stand alone’ suiker te eten (bijvoorbeeld, ik geniet van een ijsje na de maaltijd, niet tussendoor).
Koop verse producten: Ik geef de voorkeur aan verse groenten, fruit, vlees en vis.
Snack slim: Ik vermijd ongezonde snacks en vervang ze door gezondere opties, zoals ovengebakken kikkererwten of hummus met komkommer in plaats van chips.
Gehele fruit boven sap: Ik kies voor heel fruit in plaats van sappen om de extra vezels binnen te krijgen.
Eet meer groenten: Ik geef de voorkeur aan groenten boven pasta, aardappelen en rijst.
Beperk gefrituurd en bewerkt voedsel: Ik vermijd deze zoveel mogelijk.
Gebruik kruiden en specerijen: Ik gebruik niet veel zout, maar breng mijn eten op smaak met een verscheidenheid aan kruiden en specerijen.
Geen alcohol: Ik vermijd alcohol omdat het tijdelijk de serotoninespiegels kan verhogen, wat invloed heeft op honger en trek. Alcohol verlaagt ook de remmingen, wat het gemakkelijker maakt om minder gezonde voedselkeuzes te maken.
Met deze richtlijnen in gedachten geef ik mezelf de flexibiliteit om uitzonderingen te maken wanneer ik dat wil, zonder me beroofd te voelen. En ik maak zeker genoeg uitzonderingen, want ik hou van eten en van te veel eten om me er stress over te maken. Uiteindelijk gaat het in het leven om balans!
“Good food is joy on a plate, shared in every bite.”
Gewicht verliezen.
Ik ben geen expert op het gebied van voeding of dieet, maar ik heb wel ervaring met diëten, en naar mijn mening werken de meeste diëten op de lange termijn niet. Wat voor dieet we ook kiezen, het volhouden kan ongelooflijk moeilijk zijn. In plaats van te focussen op drastische, kortetermijnoplossingen, is het beter om kleine, duurzame veranderingen aan te brengen die leiden tot blijvende resultaten.
You can´t change what you don´t see.
Als je wilt afvallen, begin dan met het verzamelen van gegevens over je huidige eetgewoonten. Houd een week lang alles bij wat je eet en drinkt. Dit geeft je een duidelijk beeld van je keuzes-zowel gezonde als ongezonde-en je calorie-inname. Er zijn veel apps en websites die je kunnen helpen je eten bij te houden. Zodra je je patronen hebt geïdentificeerd, probeer dan enkele ongezonde keuzes te vervangen door gezondere opties.
Wanneer dat haalbaar voelt, zet dan de volgende stap en breng nog een kleine verandering aan. Stel een realistisch, haalbaar doel zodat je het kunt volhouden. Naast voedingskeuzes kun je ook overwegen wat extra lichaamsbeweging toe te voegen, zoals een dagelijkse wandeling, om je gewichtsverliesreis te ondersteunen.
